Home Overig AED’s ‘aan’ vijftien IJssellandse brandweerposten

AED’s ‘aan’ vijftien IJssellandse brandweerposten

0
AED’s ‘aan’ vijftien IJssellandse brandweerposten
Iedere week krijgen zo’n driehonderd mensen in Nederland buiten het ziekenhuis een hartstilstand. De kans op overleven is het grootst als er binnen zes minuten wordt gestart met reanimatie. Om (lokale) veiligheid te vergroten en zelfredzaamheid van inwoners, instellingen, bedrijven en hun directe omgeving te stimuleren plaatst Veiligheidsregio IJsselland AED’s bij vijftien brandweerkazernes.

Ambulance IJsselland heeft onderzocht op welke brandweerposten in de regio een AED, aan de buitenkant van de kazerne, van toegevoegde waarde is. Bij het onderzoek is onder andere gekeken naar AED’s in de omgeving en de beschikbaarheid van deze AED’s (zoals beperkt, of 24/7 beschikbaar). De veiligheidsregio volgt het advies van de ambulancedienst en gaat op de volgende vijftien brandweerposten een AED plaatsen: Bergentheim, Deventer, De Krim, Giethoorn, Gramsbergen, Hardenberg, Kampen, Luttenberg, Raalte, Slagharen, Welsum, Wesepe, Vollenhove, Zwolle Noord en Zwolle Zuid.

Inloopavond reanimatie en AED

De cruciale tijd bij een hartstilstand is de eerste zes minuten. Hoe sneller iemand gereanimeerd wordt, hoe groter de kans op leven én leven met minimale schade. Omwonenden van de brandweerkazernes worden daarom uitgenodigd voor een inloopavond, waar zijn kennis kunnen maken reanimatie en AED. Zo kunnen bewoners bijvoorbeeld ervaren hoe het is om te reanimeren op een speciale reanimatiepop, krijgen ze informatie over burgerhulpverlening én kunnen ze zich aanmelden voor een vervolgcursus.

Oproepsysteem HartslagNu

De vijftien AED’s worden allemaal aangesloten bij het burgerhulpverleningsnetwerk HartslagNu. Bij een melding van een mogelijke hartstilstand, worden de burgerhulpverleners die zich dichtbij het slachtoffer bevinden, binnen een straal van 750 meter, automatisch gealarmeerd. Vrijwilligers wordt gevraagd rechtstreeks naar het slachtoffer te gaan of eerst een openbare, aangemelde AED op te halen.