Home Overige Boerenactie tegen de stikstofmaatregelen

Boerenactie tegen de stikstofmaatregelen

0
Boerenactie tegen de stikstofmaatregelen

In het buitengebied van Stroe, dat naast Barneveld ligt, wordt vandaag (22 juni) een grote boeren protestactie gehouden, die om 12.00 uur begint. De boeren uit diverse regio’s gaan met tractoren, bussen en auto’s naar deze demonstratie. Vanuit Heemserveen zijn woensdagmorgen rond 6.00 uur zo’n 50 tractors vertrokken voor de protestactie tegen de stikstofmaatregelen. Bij Wijha aan de Bruchterweg in Hardenberg verzamelden zich nog meer boeren, die met de bus richting Stroe vertrokken. Martijn Breukelman, locoburgemeester van Hardenberg, kwam ook naar de Bruchterweg, om de boeren een hart onder de riem te steken en uit te zwaaien.

De bus vertrok rond 9.30 uur en rijdt via Ommen naar Dalfsen om daar nog meer boeren op te halen. Als de bus vol is, sluit de rest van de boeren die meegaan aan met auto’s in de rit richting Stroe. Eerder was al duidelijk dat er te weinig draagvlak is voor een protestactie in Den Haag. Er is door organisaties bewust gekozen voor Barneveld, dat in de Gelderse Vallei ligt, omdat de stikstofplannen daar de meeste impact hebben. De actiedag wordt gehouden op het land van boer Brouwer in Stroe. Op zijn land worden woensdag tienduizenden boeren verwacht, er wordt rekening gehouden met 20.000 tot 30.000 boeren. Bij een eerdere protestactie parkeerden boeren enkele honderden tractoren op het Malieveld in hartje Den Haag.

Hoe de actie op de Veluwe eruit gaat zien, is vooralsnog niet duidelijk. In Nederland moet de stikstofuitstoot, voor een aanzienlijk deel veroorzaakt door de landbouw, significant omlaag om natuurgebieden de kans te geven te herstellen. Vrijdag maakte minister voor Natuur en Stikstof Christianne van der Wal de stikstofdoelen bekend. Die zijn voornamelijk voor boeren ingrijpend. Volgens die doelstellingen moet de uitstoot in Noord-Brabant, de Gelderse Vallei en Limburg met meer dan de helft omlaag. In beschermde natuurgebieden moet de uitstoot zelfs met minstens 95 procent omlaag, en in de ring rondom deze gebieden met 70 procent.