Home Overige Fietsroute Heemse uitgelicht

Fietsroute Heemse uitgelicht

0
Fietsroute Heemse uitgelicht

Veilig fietsen door de gemeente Hardenberg kan alleen als diverse knelpunten worden aangepakt. Welke knelpunten en hoe deze worden aangepakt is te zien in de plannen die de gemeente maandagavond heeft gepresenteerd. Vanaf de Boshoek tot het centrum stuit iedere verkeersdeelnemer op de Haardijk. Alleen bij het kruispunt Hessenweg/Scholtensdijk komen maar liefst vijf wegen samen. Maar ook komen hier auto’s, vrachtverkeer, fietsers én voetgangers samen, waardoor deze oversteek door weggebruikers en omwonenden als minder veilig wordt ervaren.

De gemeente wil met dit kruispunt aan de slag. Een goede, verkeersveilige oplossing is namelijk noodzakelijk om te kunnen voldoen aan het hoofddoel: “het creëren van een directe en veilige fietsverbinding tussen de Boshoek en het centrum van Hardenberg.” Het plan ‘Fietsroute Heemse’ werd maandagavond in het gemeentehuis gepresenteerd. In deze plannen staat onder andere de aanleg van een tunnel voor fietsers en voetgangers. Dan hoeven zij niet meer langs het gevaarlijke kruispunt.

Een tunnel is slechts op één locatie mogelijk: ergens ter hoogte van de Kastanjelaan (westzijde Haardijk), uitkomend op de Rustenbergherstraat (oostzijde Haardijk, naast de flats bij Spaanskamp). Vanaf daar wordt weer de aansluiting met de Hessenweg/De Brink richting de Voorstraatbrug gemaakt.

Alleen met het bouwen van een tunnel, is de route naar het centrum nog niet veilig genoeg. Want er is namelijk nog het knelpunt Hessenweg/De Brink. Dat is, ook door gemotoriseerd verkeer, een veelgebruikte route naar het centrum. Deze drukke verkeersstroom is niet veilig genoeg voor een fietsroute. Daarom wil de gemeente ook nog kijken hoe de Hessenweg/De Brink verkeersluw gemaakt kan worden.

Project ‘Fietsroute Heemse’ is maandagavond in het gemeentehuis gepresenteerd. Zo’n 30 tot 40 personen kwamen een kijkje nemen naar de laatste plannen. Geïnteresseerden konden tussen 19.30-21.00 uur in de raadszaal terecht. Maandagavond was het een inloopbijeenkomst. Omdat er dit keer géén presentatie werd gehouden, kon iedereen zelf kiezen op welk tijdstip men even naar binnen wilde lopen. Voor vragen of onduidelijkheden waren er deskundigen aanwezig om uitleg te geven.