Nieuwe tankautospuiten voor Brandweer IJsselland

0
1493
Foto: Veiligheidsregio IJsselland

Zwolle – Maandag zijn twee gloednieuwe tankautospuiten afgeleverd bij de brandweerposten Zwolle-Noord en Slagharen. Een toekomstproof voertuig dat 24/7 inzetbaar is voor brandbestrijding en hulpverlening. Binnenkort kunnen de posten Dalfsen en Bergentheim ook zo’n auto verwachten.

“De tankautospuiten zijn aan vervanging toe,” vertelt projectleider Eddy Scholten. “Met deze nieuwe auto’s maken we een stap voorwaarts en zijn we voorbereid op de toekomst.” De firma Kenbri Fire Fighting levert in totaal 23 tankautospuiten in een periode van vier jaar. Eind 2022 zijn twintig posten voorzien van een nieuwe auto.

Daarnaast ontvangen de teams Beheer & Techniek en Vakbekwaamheid ook nieuwe auto’s. De auto’s voor Vakbekwaamheid zijn uitgerust met dubbele bediening en bedoeld voor opleiding en rijtraining voor chauffeurs.

Drie jaar geleden is de opdracht bij Kenbri Fire Fighting neergelegd om 23 nieuwe tankautospuiten te leveren. De wensen en eisen zijn in kaart gebracht en het hele traject is opgepakt door een projectgroep. Dat heeft een nieuwe tankautospuit opgeleverd die onder andere voorzien is van een hydraulische lier, een nieuwe pompunit met standaard HD-aansluiting, een lichtmast met LED-verlichting, een oprolsysteem en ophanging voor de O-bundels, een 360 graden camerasysteem waardoor de dode hoek verleden tijd is en een 6,5 kVA stroomgenerator.

Achter de schermen wordt het proces continu gemonitord en bijgesteld waar nodig. Nadat de nieuwe auto is opgeleverd staat er nog een flinke taak te wachten voor Brandweer IJsselland. De voertuigen moeten (deels) voorzien worden van nieuwe bepakking en diverse systemen, de laders voor het gereedschap moeten worden ingebouwd en ook aan de kleinste dingen zoals een tankpas wordt gedacht. Daarnaast wordt er een lesprogramma ontwikkeld voor chauffeurs en manschappen om de nieuwe auto te bedienen.

Er worden in 2021 nieuwe tankautospuiten geleverd aan de posten Slagharen, Zwolle-Noord, Dalfsen, Bergentheim, Welsum, Kampen, Wesepe, De Krim, Deventer, Bathmen, Wijhe, Raalte, Balkbrug, Diepenveen en Luttenberg.

Advertentie