Restauratie stadsmuur voltooid

0
294

De oude stadsmuur bij het Wilhelminaplein in Hardenberg herkreeg vandaag zijn oude luister. De muur is in 1230 gebouwd en in 1962 gerestaureerd. De muur diende als keerwand voor het hoger gelegen Wilhelminaplein en is mede vanwege de bijzondere steensoort ijzeroer een rijksmonument.

Een paar jaar geleden is een deel van de buitenkant van de muur ingestort. De vermoedelijke oorzaak  zou zijn dat de binnenkant van de muur is uitgespoeld door water. Het herstel sloot aan op de herinrichting van het Wilhelminaplein die is afgerond.

Hardenberg, kreeg van bisschop Jan van Arkel stadsrechten, na overdracht van die van Nijenstede, en kreeg door de jaren heen stadsmuren. De toegangspoorten waren globaal bij het voormalige postkantoor en de huidige Voorstraat.  Van Arkel had op eigen kosten Hardenberg versterkt en het was voor de bewoners van Nijenstede een veiliger haven. De bewoners van Hardenberg waren volgens de overlevering verplicht om in de nieuwe stad een kerk te bouwen en ze moesten volgens bisschoppelijk bevel hun doden begraven op Nijenstede.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here