Home Overige Invasieve exoot Grote Waternavel in Hardenberg

Invasieve exoot Grote Waternavel in Hardenberg

0
Invasieve exoot Grote Waternavel in Hardenberg

Als gevolg van de warme zomer is er in het Vechtpark, aan de benedenstroomse kant van stuw Hardenberg, een flinke hoeveelheid van de grote waternavel ontstaan. Vandaag gaan we met een kraan het gebied in om deze invasieve exoot uit de Vecht te halen. Zo zorgen we ervoor dat de plant niet verder kan woekeren en uiteindelijk zelfs de doorstroming van de Vecht gaat belemmeren.

De grote waternavel is een lastige plant. Het is een invasieve exoot en hij komt van oorsprong dus niet voor in Nederland. De plant wordt verkocht als vijverplant en komt in het water terecht omdat mensen hem weggooien in de natuur. Bij hoge temperaturen, zoals afgelopen zomer en najaar, vermenigvuldigt de grote waternavel zich zeer snel en kan de plant de doorstroming van een beek, kanaal of zelfs rivier belemmeren. Vandaar dat we deze exoot zo snel mogelijk willen verwijderen.

Omdat voorkomen beter is dan bestrijden, roepen we iedereen op om vijverplanten niet weg te gooien in de natuur, maar in de GFT-container. Zo zorgen we er voor dat we met zijn allen geen dure ingrepen hoeven uit te voeren om planten zoals de grote waternavel, parelvederkruid en waterteunisbloem uit ons water te verwijderen.