De oude stadsmuur bij het Wilhelminaplein in Hardenberg wordt gerestaureerd. Dat heeft het college dinsdag 23 april 2019 besloten. De stadsmuur wordt in oude staat hersteld.
De stadsmuur is in 1230 gebouwd en in 1962 gerestaureerd. De muur dient als keerwand voor het hoger gelegen Wilhelminaplein. Een aantal jaar geleden is een deel van buitenkant van de muur ingestort. Vermoedelijke oorzaak is dat de binnenkant van de muur is uitgespoeld door water. Nu de herinrichting van het Wilhelminaplein bijna afgerond is, wordt de stadsmuur hersteld.
Onderzoek
Voordat de muur kan worden hersteld, is onderzoek gedaan. De muur bestaat uit een bijzondere steensoort, namelijk ijzeroer. Dat deze steensoort is gebruikt voor de muur, is vrij uniek in Nederland. Dat maakt dat het belangrijk om de muur goed te restaureren. Daarnaast is het een rijksmonument. De manier waarop de stadsmuur wordt hersteld moet goedgekeurd worden door de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE). Inmiddels heeft het RCE de plannen goed gekeurd.
Start herstel stadsmuur
Voordat de restauratie van de stadsmuur kan beginnen, is de gemeente op zoek naar een bedrijf die gespecialiseerd is in werken met bijzondere steensoorten en restauratiewerkzaamheden. De muur moet eerst afgebroken worden, om de binnenkant goed te kunnen herstellen. Dit is nodig om ervoor te zorgen dat water de mortel tussen de stenen niet kan wegspoelen. De stenen worden genummerd, zodat ze bij de opbouw op dezelfde plek komen te liggen. Zo verandert de muur niet, maar kan het wel weer een aantal eeuwen dienen als laatste stukje stadsmuur van Hardenberg. Wanneer de werkzaamheden beginnen en afgerond worden, is nu nog niet bekend.