Geen paasvuren in verband met aanhoudende droogte

0
655

 

De droogte in combinatie met wind en hogere temperaturen hebben ervoor gezorgd dat veiligheidsregio IJsselland alertheidsfase 2 heeft afgegeven. Dit is de hoogste staat van alertheid. De gemeente Hardenberg is vanwege de veiligheidsrisico’s genoodzaakt om alle ontheffingen voor paasvuren die het komende weekend gepland staan, in te trekken. 

Door aanhoudende droogte in de natuur is er op dit moment in Overijssel een verhoogde kans op natuurbranden. Een (natuur)brand kan zich in droge periodes zeer snel en onvoorspelbaar ontwikkelen en uitbreiden. Hierdoor kunnen de geplande paasvuren in de gemeente Hardenberg niet doorgaan. De gemeente heeft 11 ontheffingen uitgegeven voor paasvuren op 21 en/of 22 april 2019. Het is niet mogelijk om per paasvuur preventieve maatregelen te nemen.

Later ontsteken

In de schriftelijke toewijzing van de ontheffing staan een aantal voorwaarden, waaronder dat het verboden is om van de ontheffing gebruik te maken bij extreme droogte (fase 2). Alle Plaatselijk Belangen en buurtverenigingen die een stookvergunning toegewezen hebben gekregen, krijgen persoonlijk bericht dat paasvuren niet ontstoken mogen worden op 21 en 22 april 2019.

Als de weersomstandigheden verbeteren en de veiligheidsregio IJsselland fase 1 weer in werking stelt, mag het paasvuur in principe twee weken na Pasen alsnog ontstoken worden.

Advertentie