Uitrijking van lintjes dag voor Koningsdag

0
868

Hardenberg – Bloemen, oranjebitter, heel veel mooie woorden en lachwekkende anekdotes. Het kon donderdag allemaal niet op tijdens de lintjesregen. Daarbij viel een viertal dames en een heren kwartet de eer te beurt om een koninklijke onderscheiding in ontvangst te nemen uit handen van burgemeester Peter Snijders. Onder hen programmamaker en presentator Edwin Evers. Hij werd geridderd.

Mede door de huldiging van de bekende radio-presentator werd de afsluiting van de Hardenbergse lintjesregen een waar media-spektakel. Voor alle side-kicks van Evers had de burgemeester na afloop nog een verrassing in de vorm van een t-shirt: ‘Trots op mien moat uut Hardenberg’.

‘Nuchtere, innemende persoonlijkheid’

Burgemeester Snijders had voor alle gedecoreerden een persoonlijk woord, veelal omkleed met een anekdote. Edwin Evers noemde hij een nuchtere, goedlachse en innemende persoonlijkheid met een fantastisch stemgeluid, die Hardenberg landelijk op de kaart heeft gezet. Ook noemde hij onder andere de inzet van Evers voor goede doelen als Unicef en het Ronald Mc Donald Huis, maar ook zijn adviserende rol achter de schermen bij VV HHC Hardenberg voor sponsoractiviteiten en Evers inzet voor Hardenberg als Millennium-gemeente. Kenmerkend voor Evers noemde de burgemeester het feit dat Edwin nooit iemand afbrandt. ‘Je laat mensen altijd in hun waarde.’

‘Echte doener’

Een spektakel dat onder meer volop beleefd werd door Johannes Alexander Berg uit Slagharen. Hij werd net als zes andere inwoners benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau voor bijzondere maatschappelijke verdiensten.  ‘Een man, die geschetst wordt als een man van weinig woorden, waar men nooit tevergeefs een beroep op doet. Een echte doener,’ liet burgemeester Snijders weten.

Berg was van 1995 tot maart 2013 bestuurslid van de vereniging Streekhistorisch Centrum Slagharen. Deze vereniging beheert het Oalde Meestershuus. Nadat dit huis in de jaren negentig op de nominatie stond om te verdwijnen uit Slagharen, heeft een enthousiaste groep vrijwilligers waaronder de heer Berg dit stukje geschiedenis van het dorp weten te behouden. De heer Berg was in die jaren betrokken bij de transformatie van de oude meesterswoning tot Streekhistorisch museum. Daarnaast is de heer Berg al 25 jaar lid van van het kerkelijk zangkoor Cecilia. Daarnaast verricht hij in ieder geval sinds 1990 vrijwilliger onderhoudsklussen aan kerkelijke gebouwen. Verder zamelt de heer Berg enkele keren per jaar kleding in bij de Belte kerk voor het goede doel. Ook chauffeurt de heer Berg vrijwillig voor hulpbehoevenden bij een bezoek aan een arts, ziekenhuis of begrafenis.

‘Betrouwbaar mens’

Mevrouw Alberta Horsman-van den Berg  uit Ane werd onderscheiden omdat zij al jaren met veel liefde en enthousiasme op diverse terreinen vrijwilligerswerk doet. ‘U staat bekend als iemand voor wie niet snel iets teveel is, waar je altijd op kunt rekenen en iemand, die geen blad voor mond neemt,’ aldus de burgemeester. Al twintig jaar houdt zij bij toerbeurt in een ploeg vrijwilligers de Vlaswiekkerk in Gramsbergen schoon. Sinds 2002 is zij koster voor PKN Gramsbergen en lid van de zangcommissie, evangelisatiecommissie, diaken (tot 2015) en ouderling (vanaf 2015). Mevrouw Horsman-van den Berg is ook sinds 2002 vrijwilliger van het zorgteam van de protestantse stichting diaconaal vakantiewerk om ouderen en gehandicapten een fijne vakantie te bezorgen. Van 2004 tot en met 2017 was zij coördinator bij de afdeling De KrimGramsbergen van De Zonnebloem voor vakanties van ouderen en gehandicapten. Daarnaast is zij sinds 2003 chauffeuse op de buurtbus De Krim-Gramsbergen.

‘Vasthoudend met succes’

Mevrouw Gerda Roelina van Marle-Kuik uit Dedemsvaart kreeg ook een koninklijke onderscheiding.  De burgemeester schetste haar als een vasthoudende persoonlijkheid, een vrouw, die het begrip Mantelzorg hier heeft geïntroduceerd en verder op de agenda heeft gezet.  Mevrouw Van Marle-Kuik is oprichtster, voorzitter en leider van gehandicaptensportclub ‘De Bobbers’. De naam van de sportvereniging is ontleend aan de naam van haar zoon, Bob. De sportclub bestaat sinds 1989 en is in 2002 officieel geregistreerd. In december 2016 is de vereniging gestopt vanwege gebrek aan deelname en opvolgers.  Daarnaast is mevrouw Van Marle voorzitter van het platform Mantelzorg Avereest. Als moeder van een zoon die door een verstandelijke beperking 24 uur per dag zorg nodig heeft, weet zij als ervaringsdeskundige wat mantelzorg betekent. De afgelopen decennia heeft mevrouw Van Marle zich ingezet voor de vele andere mantelzorgers in de gemeente. Sinds 2009 heeft zij zitting in de Wmo adviesraad om het stemgeluid en ervaringen van mantelzorgers te laten horen. Bovendien heeft zij gedurende tien jaar zitting gehad in het Platform Mantelzorg Overijssel.

 

‘Eerlijk mens’

De heer Gerrit Willem Lennips uit Hardenberg mag zich sinds vandaag ook lid van het korps van Oranje Nassau noemen. Hij is sinds 1970 gedurende drie termijnen ouderling geweest van de gereformeerde kerk Heemse-Hardenberg. Vanaf 1977 is hij hulpkoster. ‘De man, die intern G.W. genoemd wordt. Eerlijk en recht door zee,’ zo liet burgemeester Snijders bij de uitreiking weten. De burgemeester noemde Lennips Elke zaterdag zorgt hij er voor dat de deuren van kerkelijk centrum De Schakel van 9 tot 12 geopend zijn voor deelnemers aan activiteiten die dan plaatsvinden. Vanaf 2003 is de heer Lennips elke dinsdag- en donderdagmiddag te vinden in AAC De Holte, een arbeids- en activiteitencentrum voor mensen met een verstandelijke beperking. Op vrijwillige basis verricht hij allerlei klusjes en bereidt hij activiteiten voor die de bezoekers van het centrum doen. Ondanks zijn respectabele leeftijd van 82 jaar blijft de heer Lennips graag in contact met zijn omgeving via de sociale media.

 

‘Stipt en georganiseerd mens’

Ook voor mevrouw Maria Anna Hilda Berg-van der Most uit Slagharen was er een koninklijke onderscheiding. De burgemeester schetste haar als een stipte, zeer georganiseerde  vrouw.  Dat het heel soms mis gaat, riep hij in herinnering met een verhaal, waarbij ze vergeten had de tijd te verzetten en een uur te vroeg in de kerk was.

Mevrouw Berg-van der Most is sinds 1997 op vrijwillige basis koster en beheerder van de RK-kerk Alphonsus de Liguori in Slagharen. Als koster verzorgt zij voor, tijdens en na de reguliere en bijzondere vieringen in de kerk alle voorkomende werkzaamheden. Ook leidt zij misdienaars op en is mevrouw Berg-van der Most zelf misdienaar bij uitvaarten. Naast haar werk voor de kerk is zij van 1995 tot 2010 gastvrouw geweest van het Streekhistorisch Centrum annex museum Het Oale Meestershuus. In die tijd was mevrouw Berg druk met het geven van rondleidingen en het inventariseren van alle voorwerpen. Ook is mevrouw Berg-van der Most tot 2017 twintig jaar lang bestuurslid geweest van begrafenisvereniging St. Barbara in Slagharen, waarvan ze ook 6 jaar voorzitter was. Mevrouw Berg-van der Most is echtgenote van de heer Berg. Beiden ontvangen een lintje.

 

‘Empathisch man’

Onder de gedecoreerden bevond zich donderdagochtend ook de heer Hendrik Nijeboer uit Hardenberg, door burgemeester Snijders een zeer sociaal en betrokken persoon genoemd, die altijd voor anderen klaarstaat. ‘Een zeer empathisch en betrokken mens.’De heer Nijeboer is al decennia lang actief voor de PKN de Witte- of Lambertuskerk in Heemse. Eind jaren negentig was hij een termijn voorzitter van de diaconie. Vanaf 2003 is hij hulpkoster. Enkele malen per maand heeft hij ook dienst tijdens rouw- en trouwdiensten in de kerk. Vanaf 1998 tot 2013 was deheer Nijeboer lid van de adviesgroep ouderen en veiligheid van Plaatselijk Belang Heemse. Hij hield zich bezig met het welzijn en veiligheid van 55 plussers in Heemse. Daarnaast was de heer Nijeboer van 1999 tot 2009 bestuurslid van de stichting Vrienden van de Saxenburgh groep. Verder was hij vanaf begin jaren tachtig tot 2009 voorzitter van de Vogelvrienden Hardenberg en omstreken. Sinds 2017 is hij wederom voorzitter. Daarnaast was hij gedurende tien jaar voorzitter van de regionale Vogelvrienden Regge- en Vechtstreek.

‘Grootmoedig mens’

De lintjesregen daalde donderdagochtend in Hardenberg ook neer op mevrouw Grietje Ramaker-Zweers van de Hoogenweg. Door burgemeester Snijders een onbaatzichtig en grootmoedig mens genoemd op basis van een anekdote, waarbij zij een sneeuwpop met haar kleinkinderen had gemaakt en bij gebrek aan een mond haar kunstgebit uit de mond had gehaald om de sneeuwpop alsnog van een mond te voorzien. Dit tot hilariteit van haar kleinkinderen, maar donderdag ook bij de aanwezigen in De Voorveghter.

Mevrouw Ramaker-Zweers zamelt sinds halverwege de jaren tachtig kleding, linnen- en beddengoed, schoenen en knuffels in voor vele goede doelen. Zij doet dit onder meer voor Brazilië voor christenen, stichting Ora, Hulp aan Oekraïne en de Oost-Europa zending. Vanaf 2003 werkt zij samen met de stichting Nachamu Nachamu Ami, een hulpverleningsinstantie voor hulpbehoevenden onder het Joodse volk, overal ter wereld. Mevrouw Ramaker stelt haar woning beschikbaar als één van de verzameladressen voor goederen.  Het echtpaar Ramaker heeft jarenlang een pleegdochter in huis gehad. Daarnaast bood het echtpaar ook onderdak aan minderjarige asielzoekers vanuit de overtuiging dat je mensen niet op straat moet laten leven. Met haar 87 jaar is mevrouw Ramaker-Zweers dit jaar de oudste inwoonster die tijdens de jaarlijkse lintjesregen een Koninklijke onderscheiding ontvangt (Tekst Hardenberg.nu)

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here